De vanligaste frågorna om våra utbildningar

 • Hur hittar jag boende eftersom jag inte har bostad på Åland?

  Det finns många olika förmedlare av hyresbostäder i Mariehamn.

  Här hittar du en lista över bolag som du kan kontakta

   

 • Är all undervisning obligatorisk eller kan jag jobba samtidigt?

  I vår skola har vi närvaroplikt, dvs. all undervisning är obligatorisk. Säkerhetskurser, STCW-baserade kurser kan också kräva 100% närvaro, det innebär att ifall du kommer försent en dag eller är sjuk blir kursen registrerad som avbruten kurs och du måste gå om kursen vid senare tillfälle. Ifall du har tidigare studier kan du givetvis få dessa tillgodoräknade. Prata med studiehandledaren om detta före kursen börjar.

 • Vilka intyg behöver jag för att kunna bli antagen till era utbildningar?

  Eftersom vår utbildning är kvalitetssäkrad och följer STCW- förordningen så måste du ha följande intyg:

  • Pass
  • Sjöläkarintyg

  Godkänt sjöläkarintyg är något som krävs för att få jobba och fara på praktik till sjöss. kontakta gärna oss för att få veta mera om sjöläkarintyg.

 • Hur ansöker jag om studieplats vid er skola?

  Vill du ansöka om en studieplats så gör man det lättast genom den gemensamma ansökningen som gäller för alla gymnasieskolor på Åland. Det spelar ingen roll ifall du har sökt vid andra skolor utanför Åland eller om du är mantalsskriven utanför Åland. Du ansöker kort och gott via den samåländska elevantagningen på Åland. Klicka på länken här eller gå via huvudsidan.

  http://www.gymnasium.ax/ansokan

 • Hur fungerar praktiken?

  Den handledda praktiken är obligatorisk och mycket viktig för att man skall få en fullständig examen samt få ut sina behörigheter. Om man undrar något är det lättast att skicka ett mail eller ring oss.